Rasstandard
Kropp 
Kroppen skall vara medium till stor, muskulös och knubbig. Skuldror och rygg kraftiga. Bred bröstkorg. benen skall vara korta och tjocka. Tassarna runda och fasta. Svansen skall vara kort och tjock och lätt rundad vid spetsen. 
Poäng: Form, storlek, benstruktur, formen på ben och tassar, svans och längden på svansen 20 poäng. 
Huvud
Huvudet skall vara runt och kraftfullt. Bred skalle och rak nos, mjuk inbuktning i profilen (men inte något stop som exotic) kraftig haka, mycket kraftig och kort välutvecklad nacke. Öronen skall vara små och sitta brett isär med rundande toppar. Ögonen skall vara stora, runda vidöppna och sitta brett isär. Ögonfärgen skall vara koppar eller djupt orange, blå, odd-eyed, grön, blågrön.
Poäng: Generell form, nos, bett, och tänder, panna, haka, placering och form på öronen, form, storlek och placering av ögonen 30 poäng. Ögonfärg 10 poäng.

Päls
Pälsen skall vara kort, tjock, inte tätliggande, med bra underpäls. Tunna hårstrån men krispig att vidröra, varje hårstrå har samma färg från rot till spets utom tabby och silvervarianterna.
Poäng: Färg, tecken, mönster, tipping, fläckar 25 poäng. Kvalitet och struktur, längd 10 poäng. Kondition 5 poäng.
 

 
 

Den brittiska korthårskatten var i slutet på 1800-talet den populäraste raskatten i England. Som på andra ställen i världen föll rasen brittiskt korthår lite i popularitet på grund av att persern blev allt mer omtyckt.I Sverige fanns det till en början tre kattraser där man tagit vara på ursprungskatten; chartreux, brittiskt korthår och europé. Chartreux som kom från Frankrike, försvann snabbt på grund av karantänsbestämmelser. Rasernas brittiskt korthår och europé hölls först isär, sedan slog man ihop dem till en ras - europeisk korthår. Detta var inte bra för någon av raserna, och det fanns flera olika åsikter om hur man skulle avla. I början av 1980-talet separerade man äntligen raserna på nytt.

Ser ut som en teddybjörn
Detta är katten som ser ut som en teddybjörn; stor, rund och kraftig. Katterna är ganska stora och tunga, hanarna väger mellan 4 och 8 kilo och honorna lite mindre. Nertill på kinderna och under hakan finns ofta två stora påsar, vilket är ett särdrag för rasen. Ögonen ska vara stora, runda och sitta brett isär samt ha stark färg. Öronen är små och runda. Den har inget stop, brytning vid näsan, som persern. Pälsen är kort, tät och plyschaktig med underull. Den är godkänd i en mängd färger och mönster. Den kan vara enfärgad eller mönstrad. Mönstret kan vara tigré (randig), tabby (marmorerad) eller spotted (prickig). Eller vitfläckig. Den är också godkänd i silverfärger exempelvis chinchillafärgad där enbart hårspetsen är färgad. De flesta färgvarianter ska ha orange ögon, men några ska ha gröna ögon. Vita eller katter med mycket vitt kan förutom orange ögon ha blå eller odd-eyed (ett blått och ett orange). Perser har parats in bland brittiskt korthår för att förbättra typ och päls. Då rasen exotic (korthårig perser) godkändes upphörde dessa parningar nästan helt.

 Lugn och vänlig
Britten som man säger till vardags är lugn, vänlig och tystlåten. Det är katten som inte skulle komma på tanken att hoppa högst upp på bokhyllan. Den är sund och lättskött. Eftersom katten är ett resultat av att man tagit vara på den brittiska korthårskatten tål den det svenska klimatet ganska bra. De flesta brittiska korthår lever dock som innekatter och trivs utmärkt med detta. Idag är brittiskt korthår en av de till antalet största korthårsraserna i Sverige.

 


Tillbaka